Ontstaan
Sneeuw. Heerlijk om mee te spelen. Sneeuwvlokken: wonderlijk als je ze onder de loep bekijkt.
Maar eerst spelen en een klein proefje, daarvoor heeft Schooltv een leuk kort filmpje. Een glas wordt volgestopt met ijs, laten smelten. Hoeveel water levert dat op? Limburgs Landschap meet het na met een liniaal. Bij datzelfde Limburgs Landschap staat op bladzijde 3 en 4 nog een leuk proefje: leg zwart papier in de vriezer. Vang daar vlokken mee op en bekijk ze onder de loep. Alle vlokjes zijn verschillend, maar ze hebben wel allemaal 6 punten. Kidzlab laat zien hoe dat kan, altijd 6.
Limburgs Landschap geeft de suggestie om de basismodellen te tekenen. Je kan ook grote sneeuwvlokken knippen van wit papier. Voorbeelden vind je bij KnutselideeHigh Hopes en bij Kids-idea
Meer eigenschappen van sneeuw: isolerend, wit en fel.
Bij sneeuw denken we ook aan kou. Toch heeft sneeuw, met name de lucht daarin, een isolerende werking. Daarvoor vind je bij Limburgs Landschap op pagina 6 een eenvoudig proefje.
Nog een eigenschap van sneeuw: het is wit. Maar waarom? Klokhuis laat dat zien met een mooie demo op 1.50 min.
Blijft de sneeuw liggen en is er veel zon, dan kan een sneeuwbril prettig zijn. Idee komt van de Inuit. Bij Schule & Familie vind je een eenvoudig model. Crafty Classroom heeft een mooi model van vilt, met versiering.
Nog energie over? Leuk om een iglo te bouwen. Duidelijke handleiding en illustraties vind je bij WikiHow.
En als de sneeuw gesmolten is….. nepsneeuw.
In Nederland en België hebben we weinig sneeuwdagen. Maar dan hebben we nog andere mogelijkheden.
Je kan mooie sneeuwkristallen maken van pijpenragers en borax. WikiHow laat dat stap voor stap zien. Magische sneeuw wordt gemaakt bij Quest Junior van de korreltjes uit een ongebruikte luier. Lucky Penny Shop maakt het met instant sneeuw en doet er nog wat kleurstof bij.
Schudpotje
Tot slot een schudpotje. Een jampot met vloeistof en dwarrelend materiaal. Bij Home & Garden wordt glycerine of babyolie gebruikt, met glitters. WikiHow doet glitter of nepsneeuw. GeoLino gebruikt gedestilleerd water en een drup afwasmiddel. About Education heeft als materiaal eierdoppen. En natuurlijk een leuk figuurtje erin.
Verdere mogelijkheden bij EncyclopeDoe