Start
Op de site van Proefjes kun je lezen wat je voor dit spannende proefje nodig hebt. En hoe je stap voor stap te werk kan gaan. Je kan ook meerdere potloden door de zak heen steken. Tot hoeveel kun je gaan…?
Uitleg
Waarom gaat de zak niet lekken?
Een molecuul is het kleinste deeltje van een stof. Soms heeft een molecuul een simpele vorm, maar bij plastic zijn het hele lange slierten van moleculen. Je zou het kunnen vergelijken met spaghetti of kralenkettingen. Als je er een potlood insteekt, sluiten de slierten spaghetti of de kettingen er weer snel omheen. Dit soort moleculen heten polymeren. Meer uitleg via EncyclopeDoe ga naar ‘doorzeefd’, daar naar Spangler, dan onder ‘How does it work’.
Een demo met kettingen vind je bij Hands On as we grow tweede video op 2min40.
Video
Om deze eerste proef af te ronden nog een glasheldere video van de proef zelf.
Verder experimenteren
Het is leuk om verder te experimenteren met verschillende soorten plastic zak, dikke en dunne potloden, koud en heet water, maar niet al te heet, vraag er een volwassene bij.
De Surfing Scientist gebruikt wat voedselkleurstof in het water en maakt een leuke opstelling waarbij hij een potlood er weer uittrekt en de straaltjes water opvangt met een paar grote bekers.
Let op: wees steeds voorzichtig met scherpe punten.
En als laatste, heb je de proef onder de knie en als je iemand ziet die de proef niet kent,dan kun je de proef op een spannende manier presenteren, door de zak met water boven het hoofd van hem of haar te houden. Als het erg warm is kan het leuk zijn om een potlood boven iemands hoofd uit de zak te trekken.