Start
Met dit leuke proefje is veel te experimenteren. Als start is de site van Proefjes goed te gebruiken. Stelt goede vragen en heeft een werkblad.
Bij Spangler wordt de satéprikker met slaolie of afwasmiddel wat gladder gemaakt. Deze video geeft een goed beeld van dit proefje.
Uitleg
Bij Proefjes vind je een duidelijke uitleg.
Via de EncyclopeDoe kun je gaan naar ‘satéprikker’. De link naar de site van Spangler geeft nog een extra uitleg aan de hand van stippen die op de ballon gemaakt worden.
Polymeren spelen de hoofdrol, bij Design Squad uitgelegd met behulp van een bord spaghetti.
Waarom een ballon op een bepaalde plek wel en op andere plekken niet knalt wordt goed uitgelegd bij The Naked Scientist
Willem Wever maakt duidelijk waarom je dan een knal hoort.
Verder experimenteren
Er kan geprikt worden met verschillende materialen, satéprikker, vleespin of breinaald.
Je kan ook experimenteren met verschillende soorten ballon. Engineer Magic noemt ook de waterballon. Einstein Year doet ook nog de suggestie van een condoom.
Willem Wever laat de satéprikker in de ballon verdwijnen. Bij Toys from Trash wordt met een injectiespuit water gespoten in de ballon, je kan het er ook weer uit laten lopen, zoals in het bijbehorende filmpje te zien is.
Een record vestigen met zoveel mogelijk satéprikkers is een leuke uitdaging
Er valt nóg meer te prikken, ook aan de dunnere zijkant van de ballon. Met een prikker of een speld. Als je eerst een stukje doorschijnend plakband op de ballon plakt en je prikt daarin, dan zal de ballon niet klappen. Je vindt deze suggestie o.a. bij Spangler bij ‘Take it Further’, bij Educatall en bij Science Focus .
Presentatie
Deze proef is erg geschikt om er een spannende en leuke presentatie van te maken. Suggesties bij Engineer Magic en Einstein Year.