Start
Het is leuk om te starten met een bakje gemengde paddenstoelen uit de winkel. Voelen, ruiken, proeven, eventueel geblinddoekt, vinden we bij Natuurgidsencursus op p.6. Bij Schooltv wordt heel goed getoond en uitgelegd wat een zwamvlok is en hoe paddenstoelen groeien.
Het filmpje van IVN is iets algemener, een uitstekende inleiding.
…en ik neem mee:
Als ik bos, duin, tuin of park in wil om paddenstoelen te zoeken, is het goed om wat spulletjes mee te nemen voor onderzoek:
– spiegeltje om onder de hoed te kijken
– pen en papier. Je kan een bijhouden hoeveel je van elke soort vindt en er een grafiek van maken, zoals bij IVN of turven zoals het bij Natuurwijs genoemd wordt.
– Je kan ook een plattegrond maken met daarop de plekken waar je de paddenstoelen gevonden hebt, zie Natuurgidsencursus p.6. Je kunt een week later teruggaan en kijken wat er veranderd is.
– Heel leuk is ook om van elke paddenstoel een paddenstoelenpaspoort te maken. Bij
Limburgs Landschap en bij Praxisbulletin vind je daar een mooi werkblad voor.
– En je hebt een zoekkaart nodig. Een mooie zie je bij De wereld van Kaat Een mooi getekende determinatietabel bij Cnme Een bijzondere bij Flora Europa determineren aan de hand van kleur hoed, hoedvorm en nog 12 kenmerken, leuk en werkt prima.
Op pad
Op pad naar bos, duin of park voor een paddenstoelensafari. Heerlijk, niet op de laatste plaats voor kinderen, een belevenis. Filmpje bij IVN geeft een voorproefje. Natuurgidsencursus p.8 laat de kinderen aan het begin voorspellingen doen over waar de meeste en de grootste paddenstoelen zullen staan.
Natuurwijs geeft aan hoe je wat meer van een zwamvlok kan zien.
Sporenafdruk
Het is leuk om sporenafdrukken te maken. Dat wordt vaak gedaan met champignons onder andere bij Natuurgidsencursus op p.7 Om deze afdruk te bewaren, kan er wat haarlak over gespoten worden. NME Amstelveen plakt er boeklon overheen. Bizarre Stuf gebruikt Arabische gom of eiwit.
Een sporenafdruk maken kan ook met een portobello, zoals we zien bij Go Science Girls Met een oesterzwam kan het ook Het kleine Loo
Bij Go Science Girls worden de sporen onder een microscoop bekeken.
Sporenkijkdoos
IVN heeft een duidelijk filmpje over het maken van een sporenkijkdoos. Voor een beschrijving kun je ook terecht bij Natuurgidsencursus p.7.
Paddenstoelen knutselen kan met brooddeeg, papier-maché, karton en natuurlijke materialen. Links naar activiteiten hiermee vind je op de paddenstoelenpagina van De EncyclopeDoe oranje gedeelte ‘knutselen’.
Recepten
Op de menukaart kun je zetten: champignonsoep van Het Kleine Loo gevulde champignons van Natuurgidsencursus p.12 en 15. Eenvoudiger en ter opluistering kunnen paddestoelen van ei en tomaat van Kidsweb gemaakt worden.
Kweken
Champignons kweken met een kweekbak. IVN heeft een duidelijke instructie en een link naar een mooie animatie. Bij Natuurgidsencursus p.11 ook aandacht voor het kweken van Oesterzwam en shiitake.