Taal | Type | Link |
NL | Technopolis Proeven met je neus. Proeven 'zonder' neus. 5x testvoedsel p.17 |
|
NL | website | Proefjes.nl Proef! Je kunt een heleboel smaken uit elkaar houden. Link naar uitleg en werkblad. |
NL | website | Technopolis Heeft de geur van eten invloed op wat je proeft? Proeven van testvoedsel. |
NL | website | Bioplek Proef een aantal producten, zoals drop en een zuurtje, met de neus dicht.. |
NL | VOB Nagaan hoe gevoelig onze tong is voor bepaalde smaken p.39 |
|
NL | website | NEMO Uitgebreide smaaktest, met de neus dicht. Goede opzet. |
NL | website | Aha in de Klas Als je eerst een sterke geur opsnuift overtreft geur de smaak die je met je tong proeft. |
NL | website | VOB De chemoreceptoren in je neus raken snel vermoeid, toont dit proefje aan p.40 |
EN | website | Science Snacks Eenvoudige proef met snoepje, neus dicht. Interessante achtergrondinformatie. |
EN | website | Science by Email Hoe zijn je smaakpapillen verbonden met je hersenen. Ook achtergrondinfo. |
EN | website | DFTV Onderzoek geur en smaak, met zwembril met gekleurde glazen op. Aanrader. |
EN | website | STEM Newcastle Fruitsnoepjes proeven met je neus en je ogen dicht. Duidelijke uitleg. |
EN | website | Do Science Voedsel met gelijke structuur proeven met gesloten ogen en neus. |
EN | website | ZOOM Soortgelijke test, maar met andere producten. |
EN | website | KidsHealth En hier met bonen en toetjes. |
Taal | Type | Link |
NL | Technopolis Proeven met je gevoel. Textuur van voedsel. 4 soorten testen p.13 |
|
NL | website | Technopolis Eten kan glad, ruw, knapperig, romig, glibberig… zijn. |
Taal | Type | Link |
NL | Technopolis Proeven met je ogen. Heeft kleur een smaak. 3 vloeistoffen p.9 |
|
NL | website | Technopolis Hebben je ogen invloed op hoe je eten proeft? Witte cola? Of blauwe mayonaise? |
NL | NEMO Verschillende kleuren limonade. |
|
NL | website | Aha in de Klas Kun je de kleur van een Skittle raden door hem te proeven? |
EN | website | Selah In dit werkstuk wordt de invloed onderzocht van kleur op smaakbeleving. |
Taal | Type | Link |
NL | Technopolis Proeven met oren. Watertanden door geluid. Hoe klinkt eten p.21 |
|
NL | website | Technopolis Je herkent voedsel aan het geluid dat ze maken wanneer je ze eet. |
Taal | Type | Link |
NL | VOB Hoe gevoelig is onze tong. Testen met verschillende mate van verdunning p.31 |
Taal | Type | Link |
NL | website | Zo Zit Dat Proef jij altijd wat je in je mond hebt? Leuk proefje met appel en peer. |
Taal | Type | Link |
NL | website | Lesidee Geblinddoekt proeven. De leerling weet na afloop van de les wat smaakpapillen zijn. |
NL | Technopolis Welke smaken herkennen je smaakpapillen. Test 5 vloeistoffen p.5 |
|
NL | website | Technopolis Welke smaken herken jij met je ogen dicht? |
NL | video | Klokhuis Papillen op de tong herkennen zoete, zure of zoute moleculen. Smaakstoffenfabriek. |
EN | website | Double Helix Maak glitter druiven snoep: druiven, citroen, geleikristallen. Toelichting smaakpapillen. |
EN | website | ZOOM Smaaktesten: hier wordt vooraf een voorspelling gedaan. |
EN | website | KidsHealth Algmener, geen localisering. |
Taal | Type | Link |
NL | website | Bioplek Onderzoeken waar smaakvelden op de tong zitten. Wattenstaafjes met smaken. |
NL | website | Lesidee Les over het proeven vanverschillende stoffen op de tong. |
NL | website | Proefjes met Boefjes Welke smaken proef je met je tong. Suiker, citroen, koffie, zout. Met vragen. |
NL | website | Aha in de Klas Waar proef je zout, zoet of zuur? |
EN | website | Fizzics Education Smaaktest met ijsstokjes. Verwijzing naar onjuistheid door onderzoek 1901. |
EN | website | Let's go live Geblinddoekt smaken testen, smaakfamilies. Leuke video. Microscoopcamera tong. |
EN | Suzy's World Breng de smaakvelden ook in kaart. |
|
EN | website | Science by Email Hoe nauwkeurig zijn de smaakvelden. |
Taal | Type | Link |
EN | website | Spark Proefje over de invloed van een bepaalde stof in veel tandpasta's op de smaakpapillen. |
Taal | Type | Link |
EN | website | Science Buddies Werken smaakpapillen efficiënter bij warmere temperaturen. Onderzoek het zelf. |
EN | website | Scientific American Bewerking Science Buddies, zie boven. Extra's: ijs / bevroren ijs, bitter / zure dranken. |
Taal | Type | Link |
NL | website | VOB Niet alle gebieden reageren even sterk. Aandacht voor een 5e smaak, unami p.37 |
Taal | Type | Link |
NL | VOB Test het verschil tussen proeven met een natte en een droge tong p.36 |
|
EN | Suzy's World Smaakproef met droge en vochtige tong. |
Taal | Type | Link |
DU | Haus der Kleinen Forscher Probeer met suikeroplossing of melk een zoutoplossing te overdekken p.13 |
|
DU | Haus der Kleinen Forscher Tips, discussie en vervolgactiviteit. Groentensoep 'toch' lekker maken p.20 |
Taal | Type | Link |
NL | website | Aha in de Klas Smaken verschillen, uitgelegd aan de hand van oa smaakgeheugen. |
Taal | Type | Link |
NL | website | Willem Wever Waarom smaakt eten anders als je verkouden bent? |
NL | website | NEMO Een prima uitleg over de functie van de neus bij het proeven / smaak. |