Start
We beginnen met het bevriezen van water, zonder vriezer. Gewoon een plasje water. Weinig voor nodig: potje, zout en ijsklontjes. Zo Zit Dat laat zien hoe je dat plasje water kan laten bevriezen.
Nu voor je ijssalon
Daar heb je meer voor nodig. Erg handig zijn plastic zakjes met een ritssluiting. De ingrediënten: melk, slagroom, citroen, poedersuiker, vanille, wafel. En ook weer ijsklontjes en zout. In de video van Raar maar Waar kun je precies zien hoe je het moet aanpakken om hier heerlijk ijs van te maken.
Je kan ook andere materialen nemen, bijvoorbeeld zout met een grovere korrel, steenzout. Of een grote pot, die je heen en weer kunt rollen in plaats van schudden met een plastic zak. Sick Science laat je zien hoe dat werkt.
Wel heel erg bont maakt Spangler het met een heel groot vat, erg zwaar, maar ook heel leuk. Deze link kun je openen via de EncyclopeDoe ijs maken (1), eerste link naar Spangler.
Ingrediënten
Het is leuk om verschillende smaken uit te proberen. Verschillende soorten fruit, chocolade, geraspt of chocomel, er wordt soms vanille suiker gebruikt of vanille extract.
Je kan het nog extra mooi maken met een topping.
IJs maken, in de vriezer
Schooltv heeft een video waarbij een bak ijs gemaakt wordt voor in de vriezer. Citroen, kiwi en noten, chocolade en yoghurt zijn hier de ingrediënten. Je kan de ijsjes opdienen met leuke versiersels.
IJslolly’s maken is eenvoudig. Heerlijk zijn watermeloenijsjes, meloen in de blender, het sap in de vormpjes, de vriezer doet de rest. Recept van It’s a Food Life (onderaan).
Uitleg
Waarom wordt het zakje met ingrediënten zo koud dat het ijs wordt? Wat heeft dat te maken met het andere mengsel van ijsblokjes en zout. Dat wordt duidelijk uitgelegd bij de tweede link naar Spangler die je in de EncyclopeDoe kan vinden.
Bij Science Sparks wordt er nog een wedstrijdje aan vast geknoopt: wie kan het koudste ijs maken?
Herkenbaar
Spangler gebruikt bij zijn uitleg het zout strooien van bevroren of besneeuwde wegen in de winter.
Suzy verwijst naar de zee, die s’winters heel moeilijk bevriest…..zout water. Hierover verder experimenteren kan met verschillende concentraties zout en ook met suiker.
Uitsmijter
Instant ijs is een leuk proefje als afsluiting. Een flesje mineraalwater wordt sterk afgekoeld in een emmer met ijs en zout. Na enige tijd rustig eruit halen en met een klap neerzetten. Heel verrassend wat er dan in de fles gebeurd. Veel uitleg bij Bang goes the Theory en bij Spangler, weer via EncyclopeDoe, maar nu onder ijs maken (2).
Wil je wat in het Nederlands horen, kun je naar RJ van Bekkum