Start
In de aflevering van Klokhuis over onweer worden al verschillende vragen beantwoord: hoe ontstaat onweer, wat moet je doen als het onweert, hoe ver weg is het. Schooltv heeft een hele duidelijke animatie over hoe onweer begint.
Je kunt de bliksem zien, maar niet van dichtbij bekijken. Dat zou erg gevaarlijk zijn. Toch kunnen we een kleine bliksem wel van dichtbij zien, zien we bij Proefjes.nl
Ook de donder kunnen we in huiskamerformaat uitvoeren. Weather Wiz Kids knalt er flink op los. Suzy ook, hier lezen we ook nog een aantal wetenswaardigheden.
Er zijn verschillende leuke proefjes om een beetje bliksem te maken. Science Explorer doet dat met een stukje styrofoam en een aluminium bakvorm. Er is een goed uitleg bij. Science by Email gebruikt een beker van piepschuim, aluminium taartvorm en een wollen trui. En heeft ook een heldere uitleg. Bij Web Weather for Kids is de werkwijze leuk getekend. Easy Fun School doet het met een steelpannetje en rubber handschoen.
Afstand berekenen
Bij het eerste Klokhuis fragment zagen we dat je eenvoudig de afstand tot het onweer kan berekenen door te tellen. Bij Educator’s Cheapbook wordt aan de hand van een werkblad een calculator gemaakt. Verder vind je er erg duidelijke omschrijvingen en leuke suggesties voor verdere activiteiten.
Bliksemafleider
Hoe beschermt een bliksemafleider je tegen de bliksem. Dat wordt duidelijk gemaakt in dit fragment uit Klokhuis. Cris de Bos maakte een duidelijke animatie over de bliksemafleider.
En dan is er natuurlijk ook het fascinerende verhaal over de uitvinder van de bliksemafleider, Benjamin Franklin, dat vind je bij Quest
Soorten bliksem
Er zijn verschillende soorten bliksem. Willem Wever legt uit hoe dat zit.
Aan de hand van een eenvoudig proefje met een gloeilamp wordt bij Educator’s Cheapbook uitgelegd waarom de ene bliksem naar de aarde gaat en de andere van wolk tot wolk.
Inslag
Willem Wever beantwoordt de vraag of de bliksem altijd ergens inslaat.
Wat moet je doen bij onweer
Schooltv heeft een erg goed filmpje over wat je moet doen bij onweer.