Creatief met melk en piepers
Iedereen is het er roerend over eens, dat er iets anders moet komen voor plastic. Er wordt veel geëxperimenteerd om een vervanger te vinden. Maar het is nog net niet helemaal gelukt.
Alle reden om te gaan experimenteren. Dit soort experimenten kunnen niet alleen iets nuttigs opleveren. In dit geval is het soort bioplastic dat je maakt ook geschikt om er iets leuks of moois van te maken.
Met melk en aardappelmeel is al veel geëxperimenteerd. Ook met verschillende soorten melk en room. Volle melk heeft de voorkeur, maar het kan ook met halfvolle of magere melk. Je kan dat ook zelf onderzoeken. Room en geitenmelk kunnen ook.
Sojamelk en havermelk leveren niets op. Gebruik geen lepel of schaal van metaal.
Begin
Fijn om mee te beginnen is Expedition Chemistry: in één oogopslag zie je het hele proces. Er is de suggestie om er iets leuks mee te maken en ook een korte en duidelijke uitleg.
Ook bij de Wouters Wondere Werkzolder vind je een korte en uitstekende uitleg. Wouter heeft de kleivormpjes bij de hand. Anderen gebruiken zandvormpjes of bakvormpjes. Nog een goede en duidelijke uitleg is van Technopolis
Om nog meer in de stemming te komen, is het leuk om naar Boy, de Experimenteer Expert van Quest Junior te kijken. Je zult verbaasd zijn over zijn resultaat!
Creatief
Boy van Quest Junior maakte het handvat van zijn kaasschaaf. Boston Children’s Museum geeft ook een aantal leuke suggesties: kralen, knikkers, dobbelstenen. Wat je maar wilt. Het heeft wat tijd nodig om te drogen, afhankelijk van de dikte. Je kan het verven, je kan er ook met stift iets moois van maken. Deze video bevat veel tips met betrekking tot het keukengerei dat gebruikt kan worden.
Naast het maken van iets leuks met vormpjes, kunnen ook beeldjes, knopen, sleutelhangers of een broche gemaakt.
Verder experimenteren
Scientific American heeft nog een paar extra experimenten: variëren met de hoeveelheid azijn. Je kan ook variëren met andere zure vloeistoffen zoals citroensap, sinaasappelsap en tomatensap. En je kan de temperatuur van de melk wisselen.
Mad Scientist doet wat meer azijn in de melk en ook zuiveringszout erbij. Dat levert wat nieuws op…lijm
Meer uitleg
Wie meer uitleg wil kan terecht bij The Naked Scientist Een wat uitgebreider verhaal over kunststoffen en de geschiedenis daarvan is te vinden bij Reeko Ook Stem Little Explorers heeft veel achtergrond info.
Mad Scientist heeft veel leuke ‘weetjes’.
Voor meer links en voor wie verder wil gaan met het maken van lijm uit melk, kun je kijken in de EncyclopeDoe
Aardappelmeel
Expedition Chemistry heeft ook het proefje om bioplastic uit aardappelmeel te maken. Wederom zo’n leuke strip met een korte goede uitleg. En wat extra tips.
Voor wie dit proefje wil verwerken in een spreekbeurt over bioplastic is een andere page van Expedition Chemistry handig.
Een paar goede vragen en info over de kleur van je plastic vind je bij Proefjes voor Boefjes Het Museon heeft suggesties voor verder experimenteren, onder andere door te variëren met de hoeveelheid glycerine.
Er zijn twee prima video’s over het maken van bioplastic uit aardappelmeel en glycerine: één van Klokhuis en één van Schooltv
Andere links naar bioplastic en activiteiten en info met betrekking tot plastic in de EncyclopeDoe